Cu toţii am trecut, sau o să trecem prin emoţiile examenului de bac! Acesta este momentul în care cei care au învăţat îşi testează cunoştinţele acumulate, iar cei care se bazează pe pregătirea particulară şi neimpozitată efectuată la profesorii de curs vor constata, filmaţi fiind din 4 colţuri, că utilitatea timpului şi banilor pierduţi tinde vertiginos către zero. Deşi mulţi îl consideră examenul vieţii, nu este deloc aşa. Când te hotărăşti cu cine să te însori, când eşti în dubii cât de mare să fie tatuajul de pe piept sau când te duci cu tensiunea 22 cu 17 la un interviu pentru primul loc de muncă, atunci DA! Poţi spune că acel rezultat obţinut îţi va schimba viaţa. Dar eu nu cred că un test pe care îl pici şi îl poţi repeta la 3 săptămâni poate fi ierarhizat astfel...mă rog... La bac tre' să ai şi un pic de noroc. Există aşadar două categorii de absolvenţi de liceu:
1. Cei care beau un litru de cafea şi învaţă pe brânci până la 12 noaptea iar la examen a doua zi, de obicei, nu-şi mai aduc aminte mare lucru. Aceştia sunt elevii cărora le pasă de viitorul lor şi de banii cheltuiţi de părinţi pe caiete şi pe florile de început de an şcolar. Ei sunt aceia care, deşi nu vor să recunoască, au destule informaţii cât să promoveze bacul.
2. Cei care duminică seara, după ce se întorc de la picnic, trimit rapid un sms: "Bă, mâine facem ore?" De obicei ei au noroc să copie de la colegul din faţă, pe care nu l-au văzut în viaţa lor dar care a învăţat până la 12 noaptea... şi să şi promoveze. Ei sunt cei ale căror planuri de viitor nu ajung la o durată medie mai mare de 2 săptămâni şi pentru care căutarea unui loc de muncă în eventualitatea ratării examenului de bac reprezintă o pierdere inutilă de timp.
Aşadar simţi importanţa bac-ului în momentul în care eşti elev şi ţi-a ieşit media să intri la facultatea dorită, eşti elev şi mama o să se laude la vecini că băiatu' ei a luat şi el bac, eşti profesor evaluator şi ţi-ai rotunjit un pic venitul astfel încât să-ţi permiţi motorina până la Eforie Sud sau eşti ministru al educaţiei (intenţionat scris au litere mici) şi ţi-a mai venit o idee instant despre cum ar fi dacă...
aaaa... mult succes la bac!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu