duminică, 24 iunie 2012

A fi sau a nu fi suporter



     Constat ca lumea ce ma inconjoara e dominata tot mai mult de fotbal. Pe sticlele de cola, pe ziare, pe la televizor, peste tot numa' de fotbal auzi desi, sa fim seriosi rezultatele inregistrate de acest sport la noi in tara lipsesc cu desavarsire. Nationala nu mai avem decat pe statele de plata de la FRF, in campionatele interne nu gasesti decat stiri despre cate milioane a luat Becali pe cate un pusti cumparat cu 700 de mii, sau ce gagici noi si-au mai tras nu stiu care fotbalisti. Asta in timp ce in alte domenii sportive ne vin romanii cu geamantanele pline de medalii. Dar ma rog, afacerea e afacere si daca fotbalul aduce bani nu mai are rost sa caut un raspuns la intrebarea „de ce e fotbalul popular?”

     Ce stiu e ca oamenii apreciaza sportul asta si din ce-am vazut in jurul meu am constatat ca suporterii sunt de mai multe feluri:

- Suporteri 100%. Acestia urmaresc cu atentie campionate intregi si, desi nu-i ajuta la nimic, ei cunosc strategii elaborate si nume de fotbalisti, informatii care ar putea bloca un calculator IBM din 1993. Pentru acestia fotbalul este o pasiune pentru care pierd timp din placere.

- Suporteri 75%. De obicei acestia sunt pasionati de fotbal pentru ca cea mai mare parte a timpului si-o petrec in agentiile de pariuri. Desi, ca idee, investesc 100 de lei pe an si castiga 40 iluzia unui ban facut usor ii face sa aduca audiente televiziunilor ce transmit meciuri de fotbal.

- Suporterii 50%. Acestia sunt suporterii care desi nu prea au habar despre ce se intampla pe teren isi exprima deseori in mod obscen dispretul fata de toate celelalte echipe de fotbal si nu ezita sa-si riste integritatea corporala daca se vede necesara impunerea respectului prin interactiune fizica cu ceilalti suporteri. Cand echipa lor pierde fie a fost blat fie ghinion, cand ceilalti pierd o fac din cauza ca-s prosti.

 - Suporterul 25%. Pentru ei fobalul e doar un alt motiv de a iesi la o bere. De obicei nu stiu ce-i ala offside si nu-i intereseaza decat cine castiga.

     Incontestabil fotbalul este un fenomen deoarece este omniprezent in viata noastra. In schimb nu e sportul rege datorita complexitatii cu care este performat ci pentru ca e doar o strategie de marketing, o afacere care umple multe conturi cu sume fabuloase.

     De ce nu-mi place fotbalul? Pentru ca eu il consider varianta masculina a telenovelei...

4 comentarii:

  1. nu sunt de acord cu tine, in mare parte. de acord, ca azi fotbalul e o industrie si marketing-ul isi spune cuvantul.
    vorbesti despre "gambling" dar e o alta zona care il separa/diferentiaza pe un profi-gambler de un fotbal-fan.
    un pasionat de fotbal (care mai si joaca eventual, dar are o viata sociala normala si nu una dedicata exclusiv fotbalului) poate sa se bucure de anumite meciuri, executii/goluri, strategii/tactici de joc, etc - dincolo de acest marketing.
    fotbal = televovela ?? fortezi, pentru ca fotbalul e ceva real, e o competitie, are o traditie si, mai degraba, vei gasi fete pasionate de fotbal, decat baieti de telenovele :)
    bafta !

    RăspundețiȘtergere
  2. La inceput vreau sa-mi cer scuze de intarziere dar de cateva zile abia am timp sa-mi verific mail-ul. Sa stii ca in clipa in care m-am apucat sa scriu m-am asteptat ca lumea sa nu fie de acord cu mine pentru ca aceleasi reactii le obtin si in grupul meu de prieteni. Cat despre clafisicarea mea simplista, m-am bazat pe persoane reale din viata mea (cred ca am mentionat). In prima categorie m-a inspirat un consatean care si-a vopsit casa ros-albastru si stie aproape si cata hartie igienica are Steaua in vestiar. In celelalte cazuri s-a intamplat la fel. Si, probabil ca daca as fi scris si ”Suporter 0%. EU.”, ar fi fost clar ca fotbalul inseamna pentri mine exact ce inseamna telenovelele pentru un Rocker mustacios calare pe motocicleta.
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  3. sigur are sens ce spui, daca acea clasificare e inspirata dintr-o realitate imediata. si nu e problema, atunci cand cineva are o alta opinie fata de a mea. pt ca si eu ti-am reaspuns din ceea ce ma uit in jurul meu sau constat la mine. in cazul meu, eram 100% in liceu, 75% in facultate cand am inceput sa pariez prima data.
    de cativa ani sunt mai putin pasionat avand in vedere mediocritatea fotbalului intern, personajele triste care conduc echipele si fotbalul ori jucatorii putini care merita urmariti.

    un sfat : mergi la setari si alege sa renunti la verificarea textului inainte de a-l trimite - e o modalitate prin care cei mai putini familiarizati cu asta pot gasi ca e dificil a comenta. nu e cazul meu, is obisnuit dar fara acel cod captcha se fluidizeaza primirea de raspunsuri din partea cititorilor iar filtrul anti=spam de la blogger functioneaza chiar bine :)
    bafta

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru sfaturi. Sunt nou in domeniul online si nu sunt familiar cu toate functiile blogului si nici nu m-am concentrat decat pe sris pana acum. Intentionez sa imi achizitionez un domeniu si sa fac din blogul asta ceva frumos dar am mult de munca deoarece provin dintr-un mediu in care bloggingul este limba straina. Ma bucur ca voi, cei din Blogosfera Vranceana, sunteti foarte receptivi si imi dati ocazia sa invat de la voi. Va mutumesc!

    RăspundețiȘtergere