duminică, 25 mai 2014

Votul in Romania

       Avand in vedere trecutul tumultos de plictisitor la tarii lor, romanii au avut din totdeauna un complex de inferioritate in fata altor tari. La inceput au fost nevoiti sa-si apere gradina de zarzavat in fata popoarelor mai lacome si cu sabii mai mari, mai tarziu au muncit pentru boierime, au luptat in razboaie fara sa aiba idee cum au inceput si care e scopul lor, apoi au ajuns sa-si faca rezervare la cozile de la alimentara. Sunt putine momentele de real optimism pe care le-au trait romanii daca privesti situatia patriei-mama inainte de '89.

     Insa revolutia a adus schimbarea. Romanul si-a castigat libertatea de a face ce vrea muschiu' lui, sa poarte ce blugi vrea el si sa culeaga capsuni in absolut orice tara vrea el. Odata cu libertatea au venit si niste raspunderi (cum ar fi sa te descurci singur, ca statul nu mai avea interesul sa te puna la treaba) dar astea conteaza mai putin pentru ca oamenii au acum libertatea sa-si aleaga liderii. Un upgrade destul de important pentru ca, daca ai drept de vot nu conteaza ca te dore-n cur ca ai un serviciu de cacat din cauza ca nu ai ambitia sa-ti depasesti conditia, acum ai posibilitatea sa alegi pe cineva cara o sa-ti dea mura-n gura.

     Votul nu a fost niciodata relevant. Va inselati daca aveti impresia ca niste hartii stampilate sunt greu de masluit pentru baietii care fura cu acte-n regula jumatate din PIB-ul anual al tarii fara ca noi sa ne prindem. Sunt judete in tara in care la fiecare tip de alegeri castiga in mare parte acelasi partid. Hhhm, oare sa fie din cauza ca alegerile sunt organizate de primarii si tot ele numara voturile? Ma rog.

    Nu vreau sa descurajez omul. Votul e dreptul lui si e cam ultimul pe care il mai are sub control. E misto sa stii ca ai ceva pe care poti sa te bazezi. Dar trebuie sa recunoastem ca votul la romani nu mai e altceva decat un simbol al democratiei. Sa zicem ca te duci la vot si votezi. Bun. Un nene cu durere-n cur si siguranta unui salariu astronomic o sa fie in locul celui care a fost pana acum. Cam asta o sa fie schimbarea. Daca vrei sa fii printre aia sub 50% care se duc la vot, poti sa te duci, daca nu vrei, nu-i nimic, oricum s-ar putea ca alegerile sa fie fraudate. E parerea personala.

    In orice caz, senzatia noastra de vot va schimba cu siguranta ceva: situatia materiala a unui numar mic de persoane. Cam cate incap la lins in cur partidul care a reusit sa stranga, indiferent de metode, niste hartii stampilate pe sigla lor.

     Votul in Romania e la fel de util ca anestezia la autopsie.


Foto: http://www.incont.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu