duminică, 7 iulie 2013

Despre România

     România este o țară foarte frumoasă. Chiar dacă nu era frumoasă, eu aveam aceeași părere. Puți a prost dacă ți se pare nasol un loc în care ți-ai ales să stai. Deci țara mea este un loc frumos cu munți, câmpii și chestii mișto. Și România este țara multor posibilități. Singura ei problema e corupția la nivel înalt. Că ia un polițist 50 de lei ca să nu-ți ia permisul nu prea e o problema gravă. Problema se petrece la nivelul bugetului nostru care este destul de consistent având în vedere diversitatea de forme sub care noi, cetățeni și fii ai patriei, contribuim sârguincios și aproape inconștient.

     La momentul de față România e ca o Dacie bătrână și ruginită care consumă 50 de litri la sută iar statul este un mecanic burtos care se preface că ți-o repară dar îți vinde o bujie unui văr de-a lui să și-o pună la scuter și bagă un cep din lemn în locul ei. Justificarea: „Domn'le, așea e rablele astea, că au tras alții de ele înaintea noastră.”. Domnii în cauză au alte preocupări cu caracter personal, inutil de menționat, prin care banul public ajunge să fie justificat sub diferite forme pe care legea le susține. Contracte dubioase, licitații „publice”, proiecte în agricultură, autostrăzi, fonduri nerambursabile, investiții publice, afaceri cu statul, etc.

     Apropo, nu am înțeles niciodată conceptul de „afaceri cu statul”. Cum căcat să auzi așa ceva și să nu ți se pară dubios? Când faci afaceri, scopul e să investești niște bani ca să obții niște bani mai mulți. Ori, cum văd eu, statul e cel mai prost afacerist din istoria afacerilor, ori cineva își bate joc de noi. „Afacere” e doar un eufemism forțat menit să distragă atenția cetățeanului de la problema reală, care se materializează prin dimensiunea salariului și impozitelor lui. „Noi nu furăm cu acte în regulă din banii statului, noi facem afaceri cu statul!”. Și asta mă roade pe mine, că totul e justificat în baza legii. Legea e un mare căcat decorat frumos dar nouă nu ni se pare că pute, pentru că e lege și chestia asta o face universal valabilă. Nu vrei să te pui cu legea. Cu toate astea România e o țară mișto. Chiar dacă e cadrul perfect în care, dacă ești polițist, nu se ia nimeni de tine că iei șpagă 50 de lei de la un fraier.

      Perioada comunistă a fost o perioadă de căcat. O să spui „da, băi, dar atunci avea toată lumea de muncă, aveai o casă, te duceai în concediu, bla bla bla”. Eu o să spun că ești un cretin și sper să ți se rupă pedala de frână pe Transfăgărășan. România anului 2013 nu mai este țara în care statul profita de faptul că ești prost și nu îți pui întrebări. Pe-atunci regula era așa: Băi, ai ce să muncești? Ai unde să dormi? Te duci la mare o data pe an? Atunci ce plm mai vrei? Astăzi regulile jocului s-au schimbat. Statul nu mai contează pe faptul că ești tu manipulabil, că e ocupat făcând afaceri cu băieți deștepți. În consecință trebuie să te descurci singur sau să te plângi. Eu încerc să nu mă plâng.

     Și aici este a doua mare problemă a României: Învățământul. Omul învață despre lumea din jurul lui în primii ani din viață. Dar la noi nu se acorda atenție acestui aspect. Noi avem același sistem de învățământ care făcea treabă în timpul comunismului. Să antrenăm spiritul copilului ca acesta să fie capabil să se muleze după cerințele noastre. Ai primit un profesor care ți-a citit chestii, tu le-ai memorat, le-ai recitat și ai primit note. Dar de ce? Te-ai întrebat vreodată? Ca să știi tu chestii? Nu!

     Școala în România e ca antrenamentul la sală. Nu te duci la sală ca să fii capabil să faci multe flotări sau abdomene, nu? Te duci pentru că vrei să impresionezi proaste cu musculatura ta sau să fii mai tare la skandenberg. Așa e și școala. Nu înveți chestii ca să știi chestii, ci pentru că așa devii un om responsabil.











2 comentarii:

  1. din pacate e tara unde nu ne-am ales sa locuim, pentru ca ne-am nascut aici si nu ne-am ales sa ne nastem aici!putem sa locuim in alta parte la alegere! romania e o tara frumoasa, da! din pacate nu stim sa ne bucuram de ea pentru ca toate parca merg de=andoaselea! nu ai motivatie. satisfactie, apreciere si tot ce faci neconditionat parca e in van! multi au sperat ca se va schimba ceva in bine in profil european, dar cu speranta a trecut timpul! cine stie cate generatii trebuie sa se mai maturizeze sa fie totul pe profilul de echilibru european! e bien totusi sa nu ne uitam radacinile!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, are defectele ei exact ca orice altă țară. Cred că nu corupția și legea prost gândită sunt cele mai mari probleme ale României, ci oamenii car trăiesc în ea. Oamenii care își justifică eșecul în viață dând vina pe țară pentru că, hei, nu e vina mea că mi-e lene să muncesc și nu am obiective mai mari, e vina statului că nu-mi dă de-a gata. Eu am ajuns unde sunt acum prin multă muncă și prin dorința constantă de a-mi depăși condiția și cred că dacă tot mai mulți români ar face la fel, am trăi cu toții într-o țară mai frumoasă.

    RăspundețiȘtergere