luni, 14 ianuarie 2013

Știri ca să știi

     Ești acasă și nu ai nimic de făcut. Ba ar fi multe de făcut dar ți-e așa o lene. Las' că faci mâine că în seara asta e târziu, și-așa nu e timp. Ce sentiment plăcut e ăsta să știi că poți să freci menta acum că ai lăsat pe mâine ce aveai de făcut. Mai lași un pic și feisbucul ăla că și-așa mare lucru nu faci cu el. S-a tocit deja rotița de la mouse de când tot freci pagina aia în sus și-n jos fără vreun scop util. Și dai drumul le televizor și te urci în pat. Știri.

-O casă a luat foc în Nujcesat din cauze necunoscute. Necunoscutele au decis să se răzbune pe calul nărăvaș care le refuzase favorurile dând foc grajdului acestuia. Focul s-a extins cu repeziciune la casa veche din lemn datorită benzinei turnate din abundență de către cele două nimfomane;
-O babă a fost călcată pe trecerea de pietoni după ce a fost mușcată în prealabil de un câine. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Municipal Odobești, în sângele câinelui nu s-au găsit urme de alcool sau paracetamol dar, deși se află în afara oricărui pericol, el se află în continuare sub stricta supraveghere a medicilor;
-Violatorii care au agresat în repetate rânduri o adolescentă virgină din Brăila, fiica șefului IJP Brăila, au refuzat să participe la a 15-a reconstituire efectuată de anchetatori din motive personale pe care nu au dorit să le facă publice;
-Pe centura Ploieștiului un tânăr nu a reușit să facă diferența dintre turometrul și vitezometrul bolidului sau de lux din cauza a 2,69% alcool pur în aerul respirat, motiv pentru care a izbit frontal un autobuz cu prostituate după ce depășise accidental viteza legală cu 210 km/h. Prostituatele sunt acum nevoite să meargă pe jos acasă sau să facă autostopul.

     Mai bine mai stăteai la calculator juma' de oră, nu-i așa?

     Știrile sunt aceleași peste tot, doar numele victimelor și numărul celor care o belesc în accidente sunt diferite. Ce tâmpenii redundante și inutile mai sunt multe din știrile astea. Ce om normal la cap ar vrea să știe câte tipe sunt trase (când e sex și-o trag, așa, ele sunt trase) și câți oameni mor în fiecare zi? Nu sunt cretin, e educativ să-ți spună cineva că, dacă apeși ca prostu' pedala de accelerație, cresc substanțial șansele ca parbrizul să-ți sară-n cap fără somație. S-ar putea spune că ajută, dar foarte puțin probabil, la trezirea simțului moralității. Oricum, nu văd cum contribuie cu ceva la desăvârșirea ta ca stâlp de nădejde al societății faptul că știi ce fel a murit un tip căruia i-a expirat termenul de valabilitate al norocului. Ești același om, nu înveți nimic, nu afli nimic, nu evoluezi din nici un punct de vedere.

     O să ziceți „da, băi, dar astea fac audiență, de-aia îi filmează reporterii pe vecinii de babe violate și pe legiștii care rad organe contorsionate cu șpaclul de pe asfalt”. Da, dar cine credeți voi că face audiență știrilor?
Iată:

     Telespectatorul care urmărește un buletin întreg de știri (și care nu se uită pentru cu îi este frică să nu piardă rubrica meteo) este, de obicei, omul convins că Adriana Bahmuțeanu gătește. Ăla care se plânge că facturile sunt prea mari și că nu e vina lui că nu se descurcă în viață. El care crede că tot ce se dă la televizor este universal valabil. Că ăia de la televiziuni știu ei ce vorbesc atunci când zic să nu te speli pe cap cu săpun că îți intră în urechi și faci cancer la timpane. Că ei sunt acolo și văd ce sentiment se citește pe fața babei violate. El se mai uită la știri ca să vadă parlamentari corupți pe care să-i înjure de sex oral și de mamă deoarece el, cum am mai zis, simte constant nevoia să dea vina pe cineva pentru că n-a realizat mare lucru în viață.

     El nu trebuie să se oblige pe sine la analiză logică profundă. Asta ar însemna să piardă mult timp în care ar putea să doarmă sau altceva mai mișto, așa că el nu vrea decât să asiste pasiv la evenimentele care nu-i încurcă viața cu nimic dar despre care borăște o părere: „Ce-ai întrebat? De ce am eu salariu mic și îmi permit decât să dau drumu' două ore la căldură toată ziua? Că a furat ăla băga-mi-aș*&^%$#@&%$ și lua-o-aș la*&^^%$##^}%a-sa și n-a mai rămas bani și pentru noi, ăștia năcăjiți!”

     Cel mai mișto la știri e că, din toate, doar 15-20% sunt cu adevărat de interes general. Dacă nu ești un cocalar care abia așteaptă să dea jos hamul de pe cal ca să vadă ce-a ai făcut Andreea cu Bănică, știrile, aproape toate, se pot dovedi cele mai plictisitoare emisiuni tv.

     Uite, un experiment: Se ia un buletin de știri. Se înregistrează ca să se poată interveni ulterior asupra lui. Se revizionează. Se scot toate știrile cu modă, proaste cu operații estetice, divorțuri, chestii personale din viața persoanelor care apar frecvent la tv sub pseudonimul atribuit fraudulos, „vedete”. Deci chestii care nu interesează decât prostimea și adolescentele fără calculator acasă. Apoi se taie informațiile medicale inutile din știrile cu accidente: traumatism cranio-facial deschis cu contuzie parietală acută bla bla bla. Scurt și la obiect, să se prezinte starea victimelor, locul și cauzele accidentului și, obligatoriu, o modalitate prin care acesta s-ar fi putut evita. Doi tineri au fost ușor răniți marțicuri, pe DN13, în timp ce se scobeau în nas cu bețe de chibrit improvizate. Dacă le-ar fi băgat cu capătul celălalt rezultatul acțiunii lor ar fi fost mult mai favorabil pentru cei doi. Atât să rămână, fără tra-la-la inutil. Apoi să se scoată știrile cu politicieni, alea care nu vizează interesul public. Că e plin de talk-show-ri politice care să trateze cazurile de corupție pe care DNA nu le vede.

     Așadar, ca să știi ceva din stiri, aceste etape fiind parcurse, ne va mai rămâne un filmuleț de maxim 10 minute cu evenimente relevante de peste zi, care va fi difuzat din oră în oră și după fiecare reclamă cu tigaie mișto a Adrianei Bahmuțeanu.
     



3 comentarii:

  1. deci am ras de ma doare burta! eu am fost cumintica tare in scriere.. sper ca nu ai scos tot umorul din buzunar si ai mai pastrat si pentru maine :) clar am facut muschi abdominali :))))))))))tare...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă bucur că am fost util, chiar și ca instructor de fitness. :))

    RăspundețiȘtergere