joi, 6 septembrie 2012

Omul şi moda

     Omul ca și ființă biologică s-a descurcat de minune la a face tot ce îi stă în putere pentru a-și complica viața. Un bun exemplu în acest sens este moda. La început scopul hainelor era să ofere protecție hoitului împotriva temperaturilor scăzute sau a chestiilor predispuse a zgâria anumite organe externe delicate în timp ce posesorul acestora își desfășura liniștit, sau nu, activitatea de hrănire. Cu timpul femeile au constatat că proeminențele lor pectorale sunt diferite de ale bărbaților dar și că aceștia tind să devină labili psihic la vederea acestora. De aceea ele au catadicsit să le acopere, reușind astfel să exploateze eficient o slăbiciune a bărbatului. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult de-atunci. Astăzi hainele îndeplinesc același scop, cu excepția unora, care cred că decorațiile exterioare îi fac să pară mai importanți.

     Ce face moda? Când auzi „modă” te gândești la niște oameni cu imaginație care fac bani vânzând țoale. Însă moda este ceva mult mai complex. „Modă” înseamnă niște oameni care vor să te convingă că hainele pe care le porți te fac să pari un copac uscat şi, ca să fii din nou verde, trebuie musai să îți cumperi noile creații care corespund „curentului actual în materie de modă”. Ei vor să crezi că societatea te va respinge irevocabil și singura șansă de a fi un om normal este să fii „la modă”. Omul modern are instinctul ăla „da' ce bă, io-s mai prost?”, de aceea se conformează rapid și acceptă schimbarea, de unde, evident, moda are succes.

     Însă moda  e o industrie, Și ca oricare altă industrie aceasta se bazează pe o investiție cât mai mică și un profit cât mai mare. În realitate nu-i pasă nimănui cît de prost te simți în hainele tale ci cum ar putea să te convingă să dai banii pe alte cârpe cusute frumos deși tu ai deja un dulap plin de alte țoale care încă nu s-au rupt deci își pot îndeplini în continuare scopul primordial despre care am vorbit.

4 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. am o intrebare careia inca nu i-am gasit un raspuns ferm - ce este la moda in liceu : sa purtam uniforma sau o imbracaminte casual ?
    pe de alta parte, admir acea femeie capabila sa pastreze secretul asupra formelor si sa lase aceasta spre descoperirea barbatului ..
    nu am rabdare sa ma uit la moda, dar admit ca e un fel de etalon intangibil majoritatii dintre noi. vorbesc de marii creatori, fotomodele, catwalk, etc ..
    compar moda aceasta cu prototipuri de masini (futuristice, majoritatea) lansate cu prilejul diferitelor saloane internationale :)
    e bine ca fiecare dintre noi, sa stim a purta, in functie de context, un sacou/costum, dar si o imbracaminte casual, business ori sport.

    RăspundețiȘtergere
  3. În cazul elevilor eu sunt de părere că liceele au libertatea să-ți impună purtarea unei uniforme dacă prin acest mod se urmărește promovarea instituției ca și un brand în domeniu, iar tu ca elev care ți-a dorit să ajungi în acel liceu (deci nu te-a obligat nimeni să vii aici) ești dator să te conformezi condițiilor impuse.

    Așa este, contează foarte mult cum te îmbraci. Ținuta poate fi o oglindă a personalității tale. Eu rămân la părerea mea, că moda e o bună metodă de a te face să scoți alți bani din buzunar deși acest lucru nu se impune.

    Nu sunt un chitros, am făcut doar o constatare. :))

    RăspundețiȘtergere