sâmbătă, 8 decembrie 2012

Despre Crăciun

     Ce frumos, a venit iarna, peisajul e mirobolant, copii îl așteaptă pe Moșu'. Moșu' e tipul ăla roșu cu sac șmecher în care încap multe chestii mișto și care timp de o lună și ceva e folosit de mămici ca să-și stăpânească odraslele dezobediente: „Lasă aia jos că nu mai vine Moșu'!”, „Mai ia o flanică pe tine că dacă răcești se duce Moșu' la alți copii care au flanică pe ei!”, „Las că te vede el, Moșu', că nu ai flanică și nu mai vezi tu niciun cadou!”. Mare teleantipatic mai ești tu, Moșule, de vezi tu simultan toți copii fără flanică de parcă alta treabă n-ai avea.
     Dar, iată, a venit iarna și ninge mișto. Deci ce alt motiv mai bun ai mai avea să asculți colinde dacă nu ăsta. Colindele sunt niște aceleași versuri pe care le știm cu toții din școala generală și care nu au niciun sens dacă nu ninge afară. Dacă ar ninge brusc în iulie și ai auzi colinde în supermarket nici măcar nu ți-ai da seama că, deși tu te-ai dus să cumperi cremă de protecție solară factor 50+, te taie bizar senzația de sărbătoare. Colindele sunt cea mai simplă muzică. E ca muzica house. Ești liber să cânți ce vrei pentru că nimeni nu dă atenție versurilor, fiind fie banal de cunoscute fie arhiprevizibile dar au ele beat-ul ală zurgălat (care, paradoxal, n-are nicio treabă cu ce se spune că s-a întâmplat pe 25 acum 2012 ani) și care face toată treabă responsabilă cu aducerea subconștientului în starea de emoție glacial festivă.
     Cum zice reclama, de Crăciun pe unii îi doare-n cot când încarcă, alții când încarcă sunt regulați. Oricum ar fi, Crăciunul este un eveniment care mănâncă bani. Băga-mi-aș, vin sărbătorile și n-am bani. Tre' să fac o combinație, ceva, să am și eu bani de sărbători, frate. Am atâtea de făcut. Nu e chiar așa simplu. Tre' să ai bani de sărbători, frate, să cumperi 3 baxuri de suc, portocale preambalate la 3 lei și 3 cutii de fursecuri. Că nu știi cine mai vine pe la tine, iei 3 cutii ca să fie acolo. Mai iei și o ghirlandă mai voluminoasă așa, să ocupe mult loc, că globulețe mai pui din alea de anu' trecut. Cine floci de brad își dă seama că globulețele nu sunt noi. Și dacă nu sunt ce? Irelevant. Bine că am avut bani de sărbători.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu