duminică, 9 decembrie 2012

Votul la unii români

     Dragi cei 5 cititori ai mei, vă vorbeam zilele trecute despre majoritate și minoritate. Și cum aceste două chestii mișto se diferențiază foarte bine între ele analizându-le în raport cu anumite aspecte cotidiene. Ei bine, votul este cu siguranță unul dintre acele aspecte chiar dacă nu e cotidian. Și, tre' să recunosc, în cazul de față îmi place că la noi în țară arată destul de bine procentul de superioritate al majorității având în vedere seriozitatea clasei politice. O prezență la vot de, să zicem 25%, se traduce prin faptul că există aproximativ 13.650.000 de români la care rațiunea bate detașat simțul civic.

     De ce avem ~25% de români care votează. Analizăm un caz random.

     Uite, să zicem că ești un cetățean domniciliat în mediul rural, de vârstă medie și cu drept de vot. Că dacă n-ai drept de vot nu te mai interesează, te doare-n stres. Ca elevii care nu-s în situație de corigență: ai două note bune, nu te mai interesează prin ce trece ăla care trebuie să se gândească ce să-i spună profului să-l treacă și pe el clasa. Și să zicem că de obicei te duci ca tot omul, gură cască pîn centru, ca să vezi cine-a mai murit, cine pe cine a mai violat și ce alte mondenități de interes local s-au petrecut în sat. Și te simți așa, nesigur, frustrat. Că dacă nu s-a întâmplat nimic în sat și te duci degeaba? Speri să nu te întâlnești cu cineva care să te întrebe unde ai fost și tu să n-ai ce să-i zici. Te simți aiurea, nu?

     Ei bine când vine vorba de votare lucrurile se schimbă radical. Votarea este unul din cele mai așteptate evenimente din viața omului de la țară, care nu-și dorește mai mult decât să se reproducă și să aibă o casă, o șură și un puț de apă numai ale lui. La fel de important ca atunci când îți fată vaca și ești emoționat că nu știi ce iese. Dar cazul ăsta e mai banal pentru că se întâmplă în fiecare an, nu ca votarea. Când te trezești de dimineața abia aștepți să termini de adăpat animalele ca să-ți iei nevasta și să te duci la votare. Te întreabă vecinul tău, care zice la orice vorbă „mai taie din ele, dă-le dreacu!”, când te duci la votare dar nici nu-l bagi în seamă. Azi ești prea important. Cineva va sesiza calitatea ta de cetățean și te simți tare bine mai ales când te gândești că cineva a scris numele tău pe o hârtie și aia nu e somație de plată sau factură la curent. Nu știi cum îi cheamă pe candidați că nu prea îi dă pe EtnoTV și Favorit. Chiar dacă te-ai uita, limbajul lor este prea sofisticat pentru capacitatea ta cognitivă și, în plus, nu te mai uiți niciodată în continuare la un talk-show după pauza de reclame ca să vezi ce mai zic ăia. Oricum sunt niște hoți toți și o să votezi unul diferit de alți ani sau pe ăla care e din partidul din care e și primarul, în cazul în care ești rudă cu el.

     Faptul că ai drept de vot îți dă senzația că ai puterea să schimbi soarta lumii și că ești așteptat în sat ca să restabilești echilibrul universului cu votul tău. Acum ai o destinație precisă lucru care te face să simți că ești respectat de comunitate. Că te-ai dus cu treabă în sat. Chiar dacă între timp ai participat activ sau pasiv la un viol în grup, cu finalizare, când te întreabă cineva de unde vii, tot ce contează e că vii de la votare și că ai votat. Ți-ai făcut datoria de cetățean, având senzația că puterea ta de a alege ceva de undeva te face să pari cel mai important pai din căpița de fân.

     Chiar o vei face pe vaca ta să se simtă vita supremă: „MhuuUite, domn'le, ce mai cetățean respectabil îmi rânește mie balega!”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu